건강 위해서 챙겨 먹은 '칼슘보충제'가 오히려…
2013-11-23 06:15
뼈 건강을 위해 칼슘보충제 챙겨 드시는 분들, 이 뉴스 꼼꼼히 보셔야 할 것 같습니다.
칼슘보충제가 심근경색의 위험을 높일 수 있다고 합니다.
김잔디 기자의 보도입니다.
[기자]
나이가 들면서 챙겨 먹는 영양제가 늘어납니다.
뼈를 튼튼하게 하고 골다공증 예방에 좋다는 칼슘보충제도 빠지지 않습니다.
[인터뷰:이영자, 서울 길음동]
"무릎에서 소리가 나기 시작했어요. 그래서 칼슘제를 먹기 시작했고..."
[인터뷰한경숙, 서울 정릉동]
"뼈가 약해져가지고 골다공증도 좀 있고 그래서 칼슘제 먹기 시작했어요."
그런데, 건강을 위해 챙겨 먹는 칼슘보충제가 오히려 부작용이 더 크다는 연구결과가 나왔습니다.
미국 암협회가 미국인 38만 8천 명을 12년 동안 추적 조사했더니, 칼슘제를 복용한 사람들이 먹지 않은 사람들보다 심근경색 위험이 20% 높았습니다.
칼슘제는 보통 필요 이상으로 칼슘 함량이 많아, 먹으면 혈중 칼슘 농도가 갑자기 높아지면서 문제가 될 수 있습니다.
몸 속에 들어간 칼슘이 덩어리져 혈관에 쌓일 수 있다는 겁니다.
칼슘이 심장 혈관에 계속 쌓이다 보면, 혈관이 딱딱하게 굳고 혈관이 막혀버릴 수 있습니다.
[인터뷰:홍순준, 고대안암병원 순환기내과 교수]
"혈관의 석회화를 유발하게 됩니다. 특히 관상동맥에 석회화를 유발할 경우에는 관상동맥 협착이나 이런 것을 유발할 수 있어 심혈관질환에 의한 사망을 증가시킬 수 있다고 (보고되고 있습니다.)"
뼈 건강을 위해 칼슘이 필요하다면 우유나 멸치 등 음식물로 섭취하는 것이 좋습니다.
음식으로 칼슘을 섭취할 경우 심혈관질환 위험을 오히려 낮춰 줄 수 있습니다.
또, 하루에 30분씩 햇볕을 쬐고 운동을 하는 것도 중요합니다.
골다공증 환자의 경우에도 칼슘제를 먹어야 한다면 전문의와의 상담을 통해 정기적인 심장 혈관 검사를 함께 하는 것이 필요합니다.
YTN 김잔디입니다.
오상훈 선교사의 추천 음식들
Calcium Daily Requirement
Vitamin D helps to absorb and properly consume calcium.
Who need calcium? When you need calcium?
The optimal intake of calcium is crucial for children, men and women of all ages. It is needed throughout the lifetime and its daily intake value increases with age. The growing children needs good amount of calcium for their growing bones. After adulthood, it is needed to keep the bones strong.
Pregnant and Lactating women require more calcium. Women after menopause also need more calcium to prevent osteoporosis.
For babies, breastfeeding is the best way as a source of calcium. Formula milk also provides adequate calcium for babies.
Age |
Daily Intake |
0-6 month |
210 |
7-12 month |
270 |
1-3 year |
500 |
4-8 year |
800 |
9-18 year |
1300 |
19-50 year |
1000 |
Over 50 year |
1200 |
Calcium Absorption
Eating high calcium foods is not enough because its absorption in the digestive tract can be affected by various factors. It depends on your age, pregnancy, and the amount of calcium, vitamin D, vitamin K2, magnesium and trace mineral in your body.
Its absorption declines with age. Vitamin D and vitamin K2 help in improving absorption, while magnesium deficiency affects calcium metabolism.
Dairy products, beans and some fruits and vegetables are high in calcium, see the values given in the following list.
Food | Calcium |
Dairy Products | |
Skim Milk 1 cup | 301 |
Whole Milk 1 cup | 290 |
Plain Low fat Yogurt 1 cup | 415 |
Cow Milk Cottage Cheese (Paneer) 1 cup | 208 |
Baffalo Milk Cottage Cheese (Paneer) 1 cup | 480 |
Feta cheese 40 g | 144 |
Whipped Cream, 15 g | 13 |
Beans & Grains | |
White beans 3/4 cup | 120 |
Navy beans 3/4 cup | 94 |
Black Turtle beans 3/4 cup | 75 |
Chickpeas (Chhole) 3/4 cup | 58 |
Tofu 150g | 350 |
Soy bean curd slab 150g | 310 |
Cooked Soy bean 1 cup | 130 |
Instant oats, 1 pkt | 165 |
Fish | |
Sardines in oil, tinned, 100 g | 500 |
Salmon, tinned, 100 g | 91 |
Fish paste, 35 g | 98 |
Food | Calcium |
Nuts | |
Almonds roasted 1/4 cup | 93 |
Brazil Nuts 20 g | 34 |
Hazlenuts 20 g | 28 |
Walnuts 20 g | 19 |
Almonds butter 2 Tbsp | 88 |
Sesame seeds 12 g | 80 |
Rice, plain, boiled 180 g | 32 |
Fruits & Vegetables | |
Cabbage/bok choy 1/2 cup | 190 |
Turnip greens 1/2 cup | 104 |
Broccoli 1/2 cup | 33 |
Okra 1/2 cup | 65 |
Orange 1/2 cup | 52 |
Orange juice fortified with calcium 1/2 cup | 165 |
Breads, Pizza | |
White bread, 1 slice 30 g | 53 |
Wholemeal bread, 1 slice 30 g | 32 |
Muesli, Swiss style, 50 g | 55 |
Lasagne, 400 g | 400 |
Pizza, cheese & tomato, 410 g | 873 |
Pasta, plain, cooked, 230 g | 85 |
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